Talley Student Center

Talley

A vibrant center for student life designed for LEED Gold

Gross Square Footage: 283,000

Date of Completion: December 2014

Designer: Duda/ Paine Architects + MHTN Architects + Cooper Carry , Stanford White (Engineers)

Web Site: go.ncsu.edu/talley

Purpose of Project: Renovation and addition to the existing Talley Student Center for more space, capabilities, indoor air quality and energy efficiency.

Sustainability Strategy: In contrast to the existing building, the new student center design is very open, utilizing a sophisticated building envelop that allows generous amounts of daylight in while maintaining high standards for energy conservation.   The new design keeps the existing structure and maintains open space.  Input from students was solicited during a design charette and viable ideas were incorporated into the building design.

  • One of the most significant improvements to the Talley Student Center is its use of a high efficiency mechanical system. It was sized appropriately after the building was studied in a virtual energy model, which calculated energy consumption for heating and cooling. Building features that contribute to the building’s efficient cladding are the reflective roofing, high performance glass including ceramic frit screening to reduce heat gain, glass fins and sun shades.
  • The Talley site is water conscious. Rain water from the roof will be captured in a cistern located underground. That water will then be reused for site irrigation therefore offsetting the need for potable water. Raingardens located along the north lawn will slow water shed and filter it back into the water table before it is diverted into municipal storm drains.
  • The existing structure of the building was reused to reduce landfill waste and offset the use of new materials.
  • In contrast to the existing building, the new student center design is very open, utilizing a sophisticated building envelop that allows generous amounts of daylight into work and lounge spaces allowing use of daylighting controls and utilizing less electricity for lighting.
  • Native plants will be used for landscaping further reducing the need for irrigation but also reestablishing habitat for wildlife.
  • Indoor air quality is paramount. The quality of outdoor air will be maintained by protecting intakes from exhaust and smoke fumes. Smoking will be prohibited near entryways and mechanical intakes. Any VOCs will be stored in properly ventilated areas and will not be used in interior finishes. All interior cleaning products are GreenSeal and applied with microfiber clothes and mops or recycled content paper products.
  • The new design, while doubling in square footage, maintains open space exceeding the size of the building foot print. Hardscaping is used sparingly to reduce heat island effect and to allow water to drain naturally. Where paving is necessary materials were used to reflect heat or are pervious allowing rain water to percolate into the ground.
  • A wide array of exterior and interior environmentally responsible materials have been utilized and many are made from high concentrations of recycled content.
  • All of the wooden retaining wall formwork during construction was grown from rapidly renewable sources.
  • Recycling is a big part of the NC State community. Recycling is a big part of the NC State community. Sorting stations will be located throughout the building and site.
  • The new Talley Student Center is part of the campus transit system. Public and campus transit are located strategically to reduce the amount of automotive use and carbon footprint of its users.