Carol Johnson Poole Clubhouse

Poole-Culbhouse

Gross Square Footage: 29,722

Date of Proposed Work Completion: January 2014

LEED Status: Attempting LEED v3 Silver Certification

Designer: Cline Design Associates/ Crenshaw Consulting

Website: http://www.lonniepoolegolfcourse.com/clubhouse.php

Project Purpose: This new clubhouse at Lonnie Poole Golf Course on NC State’s campus will continue to match excellence with tradition. The $5 million facility, which encompasses almost 30,000 square feet, will be the crown jewel of NC State Golf. The clubhouse will not only include a pro shop and grill but will provide a home for Wolfpack men’s and women’s golf teams. This will include lockers, coaches’ offices and teaching areas for NC State’s nationally renowned PGM program. Thanks to the generosity of Lonnie and Carol Poole, half of the $5 million has already been committed to the project.

Sustainability Strategy: The Carol Johnson Poole Clubhouse is a permanent clubhouse for recreational golfers, a home venue for the NC State men’s and women’s golf teams, a research and training facility for the nationally recognized Center for Turfgrass Environmental Research and Education at NC State, and a “living laboratory” for research into soil science, pathology, toxicology, wildlife management, urban forestry and water conservation.  The Lonnie Poole Golf Course achieved Audubon International Certification, the second university golf course in the world to achieve this type of certification for natural habitat preservation. This facility’s LEED certification is being attempted through specific sustainable elements such as:

  • Bike racks and dedicated parking signage encourage sustainable travel, such as bike transportation.
  • Because of higher SRI asphalt shingles, the project has a lower contribution to heat island effect.
  • Native vegetation (that requires no permanent irrigation system) within disturbed site areas, and by replacing damaged plumbing fixtures with new low flow fixtures, water usage is decreased.
  • Construction waste recycling minimizes waste to local landfills.
  • Designated recycling storage areas within the building allow convenient access to campus recycling initiatives.
  • FSC Certified wood based materials and products throughout the project.
  • Low-VOC paints and sealants, and by deliberate air quality management during construction, the amount of harmful gases released into the interior spaces is reduced.
  • The project is tracking its energy use through measurement and verification for at least one year.